تماس با ما فراهان سرزمین مفاخر و سیاستمداران بزرگ تاریخ

tafresh news
مرکز اصلی خبر رسانی از تفرش
نويسندگان
جدیدترین مطالب

به گزار ش  خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارا ک ، فراهان نامی آشنا ، سرزمینی حاصلخیز و با مفاخری تاریخ ساز در ایران است . هر ایرانی نام فراهان را 

می شنود به یاد نام آوران ادبیات و سیاستمداران اسلام شناس و ضد استعماری چون قائم مقام فراهانی و میرزا تقی خان امیرکبیر می افتد . لغت شناسان فراهان را فشرده واژه فراهان می دانند دریاچه ای که امروز دریاچه ای میقان نامیده می شود در روزگاران گذشته هامون نامیده می شد وهمه روستاها و شهرهای کوچک پیرامون این دریاچه را فراهلامون می نامیدند . فراهان نام روستا و شهرهایی بود که در بالا یا فرای دریاچه ساخته شده است. 

سرزمینی که از یکسر به خورهه و از سویی به تفرش و از سوی دیگر به کمیجان کشیده شده بود ؛ فراهان نامیده می شد . واژه اوستایی منش از ریشه میهن جای گزیدن و ماندن گرفته شده است که در مجموع فرمهین را می توان به شکوه میهن معنا کرد . فراهان در سده نخستین هجری قمری از متعلقات همدان بوده و مردم بومی آن پیرو آئین زرتشت بودند آتشکده ی آذر کشنسب تا سال 282 ه ق در روستای فردقان می سوخته تا اینکه در زمان خلافت خلیفه دوم توسط مالک بن عامر اشعری مسلمان شدند . فراهان در عهد ساسانیان خوش آب و هوا و شامل 360 پارچه روستا می شده است . فراهان تا پیش از سال 1316 از توابع شهرستان قم بود و بعد از آنکه سلطان آباد عراق به شهرستان اراک شد و در سال 1342 بعد از اینکه تفرش به شهرستان ارتقاء یافت . فراهان به دو بخش فراهان سفلی تابع بخش مرکزی اراک و فراهان علیا تقسیم شده در تغییراتی که در سالهای 1366 و 1372 رخ داد تعداد 15 روستای دیگر از فراهان جدا و به شهرهای کمیجان و اراک ملحق گردید و در سال 1389 با مرکزیت فرمهین با جمعیت 26000 نفر ، دو بخش و 53 روستا به عنوان شهرستان فراهان هویت مستقل پیدا کرد .

جاذبه های تاریخی و فرهنگی :

شهر زیر زمینی ذلف آباد :

شهر زیرزمینی ذلف آباد که در سال 1388حفاری و رونمایی گردید یکی از سکونتگاه ها ی دوران ایلخانان می باشد که در 5 کیلومتری شمال شهر فرمهین واقع شده است و به صورت یک سایت موزه مورد بازدید مردم قرار می گردید این شهر تا 200 سال قبل محل زندگی مردم بوده که در این سالها توسط حکومت قاجاریه به آب بسته می شود و مردم فراهان مجبور به ترک آن می شوند . این شهر زیرزمینی در جوار امامزاده احمد ذلف آباد قرار دارد جشن قدگان یکی از نادر ترین مراسم این منطقه در امامزاده احمد ذلف و در روز اول تابستان برگزار می شود 

[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:20 ] [ alireza parsa ]
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، استان مرکزی به عنوان پایتخت صنعتی ایران تقریباً در مرکز ایران قرار دارد. بزرگترین شهر و مرکز استان مرکزی کلان‌شهراراک می‌باشد. در روزگار کهن این شهر عراق نام داشت که در زمان تسلط اعراب بر ایران عراق عجم نامیده می‌شد که شامل بسیاری از استانهای همجوار امروزی می‌شد. این استان از شمال به استان‌های تهران، البرز و قزوین، از غرب به استان همدان، از جنوب به استان‌های لرستان و اصفهان و از شرق به استان‌های تهران، قم و اصفهان محدود است.
 
 
این استان با مساحتی معادل ۲۹٬۵۳۰ کیلومتر مربع حدود ۱،۸۲ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده‌است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان، ۲۳ بخش، ۳۲ شهر، ۶۶ دهستان و ۱٬۳۹۴ آبادی دارای سکنه و ۴۶ آبادی خالی از سکنه‌است. مرکز این استان شهر اراک است. شهرستانهای این استان عبارت‌اند از: محلات، اراک، ساوه، تفرش، خمین، فراهان، دلیجان، شازند، آشتیان، کمیجان، زرندیه و خنداب
 
دریاچه میقان:
 
 
این دریاچه در شمال شرقی اراک و در دشت فراهان قرار دارد، مساحت اش بسته به میزان بارندگی از صد تا صد و ده کیلومتر مربع تغییر می یابد. آب این دریاچه شور است. از نظر اقلیم زمستان های معتدلی دارد و همین سبب شده تا در پاییز و اوایل زمستان زیستگاه پرندگان و به ویژه پرندگان مهاجر باشد.
 
دریاچه خورهه:
 
 
این دریاچه دائمی از یکی از معدود دریاچه های معدنی استان مرکزی است. خودجوش است و حاوی ترکیبات گوگردی، غیر از آن به سبب جایگاه تاریخی اش مورد اهمیت است. همچنین از لحاظ علم پزشکی نیز مورد توجه است.
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران،  يکي از مهمترين جاذبه گردشگري استان مرکزي آثار تاريخي مي‌باشد.
 
غارها و كوه هاي معروف استان:
 
غار چال نخجير در دليجان با توده هاي زيباي رسوبي
غار شاه كيخسرو ، سوله خونزا ، قلعه جوق ، هيزج و سفيد خاني در اراك قله شهباز(3388 متر) در رشته كوههاي راسوند . امتداد اين رشته كوهها به طرف جنوب شرقي به كوههاي الوند لكان با ارتفاع 3056 متر در غرب خمين مي رسد . كوه گوچه در تفرش با ارتفاع 3140 متر .قله مودر با ارتفاع 2339 متر در اراك و از نظر اكولوژي حيواني ، حيوانات اين مناطق ، گرگ ، شغال ، روباه ، پلنگ ، يوزپلنگ ، قوچ ، ميش و بز ، درنا ، كبك ، تيهو ، باقرقره و فاخته مي باشند .
 
جاذبه هاي سياحتي:
 
جموعه بازار اراك ، متشكل از چندين سرا، مسجد ، مدرسه علميه ، حمام ..... مدرسه سپهداري كه مهد پرورش علماي بزرگ چون حضرت امام خميني رضوان الله تعالي عليه بوده است و بنيانگذار آن سپهدار اعظم مي باشد .حمام چهارفصل در اراك مربوط به دوران قاجاريه ، سربينه حمام با كاشي خشت هفت رنگ مزين گرديده است و ستونهاي زيرگنبد سربينه حمام داراي پيچكهاي بسيار زيبا است و سقف اصلي بر روي هشت ستون قرار دارد .پل هشت دهنه سرخده ساوه با ارتفاع حدود 8 متر و طول 70 متر با دهنه هاي 5/4 الي 5 متر . بقعه ابوالعلاء در تفرش كه مشتمل برگنبد رفيع و 4 ايوان و 4 حجره و غرفه و ايوان كه مجموعاً بصورت 8 ضلعي قرار گرفته اند . بناي تاريخي شيخ مرادآباد ، مربوط به دوره ساسانيان در چهارده كيلومتري جنوب شرقي اراك .ستونهاي تاريخي خورهه نزديك محلات .
 
 جاذبه هاي زيارتي
اماكن زيارتي و مذهبي
 
امامزاده محمد عابد، شاهزاده حسين و حواخاتون در روستاهاي مجاور اراك -امامزاده سهل بن علي واقع در آستانه شازند - امامزاده هفتاد و دو تن در ساروق - امامزاده علي بن باقر (ع) در مشهد اردهال - امامزاده سيد اسحاق (ع) در ساوه - امامزاده محمد (ع) در اراك - مقبره آقا نورالدين در اراك .
شهرستانهاي  تابعه استان و موقعيت گردشگري آن.
 
شهرستان آشتيان:
 
 شهرستان آشتيان در مركز استان واقع شده است و جمعيتي در حدود 21334 نفر دارد از شهرها بسيار كهن ايران و در گذشته جز ماد سفلي يا ماد بزرگ بوده است كه آثار دژهاي مادي در اين شهر به چشم مي خورد از اين روست كه نام قديمي اين شهرشتيان به معني محل آتشكده بوده است اين شهر مهد پرورش رجال نامي همچون ميرزا حسن آشتياني و اقبال آشتياني مي باشد .
 
مراسم سنتي
جشن كوسه ناقلدي (ناقالي):
 
بنا بر يك افسانه قديمي، حضرت موسي كه در خدمت شعيب چوپاني مي كرد يك بار 50 روز به نوروز مانده سري به گوسفندان زد و متوجه شد كه همگي دوقلو به دنيا آورده‌اند. چون به خانه بازگشت از شدت خوشحالي و شادي به همسر خود مژده داد و به شادماني پرداخت. اين جشن در روزگاران قديم، مخصوص چوپانان و گله‌رانان بوده ولي امروزه دلاكان، حمامي‌ها و افراد متفرقه و بي‌چيز ناقلدي راه مي‌اندازند. بازيكنان در اين جشن بين 5 تا 10 نفرند.
 
نفر اول با پوشيدن لباس چوپانان و به سر كردن پوست بزغاله و تزئين خود، به نقش كوسه يا ناقالي درمي‌آيند. نفر دوم پسري پانزده ساله با پيراهن و چادري زنانه، نقش عروس كوسه را دارد. دو نفر ديگر هر كدام دو شاخ به سرشان مي بندند و چند زنگ به خود مي دوزند (اين دو نفر تكه نام دارند). از اين دو نفر يكي توبره (خورجيني بزرگ) به دوش مي‌اندازد و انعام مردم را جمع‌آوري مي كند. در اين ميان دو يا سه نفر هم ساز و دهل دارند كه نوازنده گروهند.
 
كوسه كه در پيشاپيش گروه حركت مي كند با حركت دستان صداي زنگهاي بسته شده به خود را در مي‌آورد و سپس وارد خانه‌اي مي شود (در اين روز مردم درب خانه را باز نگه مي دارند) و با پاشنه كفش و يا چوب دست خود ضربه‌اي به طويله مي زند با اين اعتقاد كه اين كار شگون دارد و خير و بركت براي صاحب خانه مي‌آورد. كوسه كه همچنان صداي زنگها را درمي‌آورد، اشعاري را مي‌خواند. بعد از آوازخواني كوسه دو تـَكه (افرادي كه در پوست بز هستند) با يكديگر چوپ بازي مي كنند و عروس و كوسه با هم مي رقصند.
 
اوج جشن و هنرنمايي كوسه و همراهان در منزل كدخداي ده است. در اين خانه كوسه هنرنمايي را به حد كمال مي رساند و صاحبخانه مبلغي پول يا خوراكي به كوسه مي‌دهد. اين جشن علاوه بر روستاهاي آشتيان در روستاهاي محلات و اراك و همچنين در سرزمين‌هاي شمالي (گيلان و مازندران) و غرب كشور (آذربايجان و كردستان) با اندك تفاوتي برگزار مي شده است.
 
شهرستان اراك:
 
شهرستان اراك داراي 3 بخش و 4شهر است و از شمال به ساوه واز جنوب به سربند و. خمين و شرق به آشتيان و تفرش و از غرب به استان همدان محدود مي شود اين شهرستان با جمعيتي در حدود 592093 نفر از شهرهاي پر جمعيت كشور است قدمت اين شهر به زمان فتحعلي شاه قاجارمي رسد وجود كارخانه ها و صنايع مختلف در محدوده شهر و در مركز قرار گرفته اند باعث جذب فعاليتهاي صنعتي و خدماتي در اراك شده است عمد صايع دستي آن فرش ساروق و از شهرت خاصي برخودار است در سال 82 شهرستان كميجان از شهرستان اراك منتزع گرديده است. موزه حمام چهار فصل در اين شهر به يادگار مانده است .
 
جاذبه هاي طبيعي
 اقليم، تفرجگاه:
جريان سرشاخه‌هاي رودخانه قره‌چاي (رودخانه شراء و مهاجران) در غرب شهرستان اراك، مناطق سرسبز حواشي اين رودخانه و همچنين اقليم كوهستان و نقاط مرتفع جهت كوهنوردي، اين قسمت از شهرستان اراك را از ساير مناطق متمايز نموده است.
 
هر چند استفاده‌كنندگان از اين عوامل طبيعي بيشتر اهالي منطقه هستند ولي گاهي كساني كه روزي با نشاط همراه با شنا و ماهيگري را ترجيح مي دهند نيز از گوشه و كنار استان و يا خارج از استان به اين مناطق مي آيند.
 
چشمه‌ها
چشمه چپقلي:
 
اين چشمه در دامنه شمالي ارتفاعات «باغ برآفتاب» در جنوب سه راهي اراك ـ ملاير ـ شازند قرار گرفته است.
 
اين چشمه در بالاي دره‌اي بسيار زيبا واقع شده است كه پس از رسيدن به بالاي دره در كنار چشمه به هر تازه از راه رسيده‌اي جاني تازه مي بخشد. آب و هواي پاك و لطيف و چشمه جوشان با آب بسيار خنك و گوارايش خاصيت درماني و تقديس آن (به گفته اهالي و مراجعه‌كنندگان) باعث جذب عده‌اي علاقه‌مند به طبيعت شده كه اكثراً پس از استفاده از آب چشمه مقداري از آن را با خود مي برند. در پايين دست چشمه، محوطه‌اي حدوداً يكهزار متري وجود دارد كه تقسيم بندي شده و در آن درختاني ملاحظه مي گردد.
 
امكانات و تأسيسات اين منطقه شامل استخري در ابعاد 4´30 و ارتفاع 2 متر است كه آب چشمه به درون آن هدايت مي شود. ساختماني به ابعاد 8´6 متر نيز با سقف شيرواني به عنوان استراحتگاه و نمازخانه در اين محوطه ديده مي شود.
 
غارها:
 
شهرستان اراك به خاطر گسترش سازنده‌هاي آهكي و دولوميتي، محل تشكيل غارهاي بسياري بوده است كه در ذيل به غارهايي كه تاكنون كشف شده‌اند، اشاره مي شود.
 
غار قلعه جوق و مقبره اسرارآميز آن:
 
اين غار در نزديكي روستاي چهره‌قان از توابع بخش وفس اراك، در كوهي به نام قوزي قشلاق (در زبان محلي به معني سايه رو) واقع شده است.
 
اين غار به وسيله انسان و در دل كوه حفر شده و داراي سه مدخل است. در گذشته نردباني در پاي آن قرار داشت كه رفتن به درون آن را آسان مي نمود ليكن امروزه آن نردبان از بين رفته و بدون وسايل كوهنوردي رفتن به درون غار ممكن نيست.
 
علاوه بر دسترسي به آن كمي مشكل است. برخي معتقدند كه اين غار يا دهليز به منظور دفن مردگان بوده و در واقع بايد آن را آرامگاه دانست، زيرا مطابق آيين زرتشت، استخوانهاي مردگان را در دخمه‌هاي مخصوص مي‌گذاشتند، به عقيده باستان‌شناسان اين مقبره ها مربوط به دوره مادها مي باشد.
 
غار سفيدخاني:
 
اين غار در 18 كيلومتري جنوب شهر اراك در كوه سفيدخاني واقع است وجه تسميه آن، برف فراوان اين كوه است. كه در تابستان در برخي از قسمت‌هاي سايه‌گير آن به چشم مي‌خورد. در دامنه اين رشته كوه، چشمه هاي آب فراواني يافت مي شود كه معروفترين آنها چشمه چپقلي است.
 
از زيبايي‌هاي غار فوق «وجود دودكش جن» است كه در دهانه غار بصورت تنوره دهانه باز ديده مي شود، همچنين وجود آب در منبعي به طول 5 و عرض 3 و ارتفاع 7 متر، بعلاوه ستونهاي استالاكتيكي فراوان و زيبا از ديگر جاذبه‌هاي غار سفيدخاني است. دسترسي به اين غار از طريق روستاي رباط ميل و روستاي خانه ميران ميسر است.
 
غارهاي انجدان:
 
انجدان در 40 كيلومتري جنوب شرقي اراك در دامنه كوه چشمه، بين خمين و اراك و محلات واقع شده است كه به علت غارهاي معروف و باستاني شهرت يافته است. نزديكترين راه دسترسي به آن از طريق جاده آسفالت اراك ـ خمين (كيلومتر 26 از طريق روستاي امان‌آباد) است در اين منطقه غارهايي به شرح زير وجود دارد:
 
غار آسيلي:
 
در مغرب انجدان قرار داشته، طول كلي غار 5/73 متر و عرض آن 8 متر مي باشد. در آن حوضچه‌هايي قرار دارد كه ديواره هاي آن يكپارچه از مواد آهكي و بلورهاي منشوري استالاكتيكي پوشيده شده است.
 
 غار طاقارچه:
 
طول آن 22 متر و عرض ميانه آن 5/7 متر و عرض انتها 11 متر مي‌باشد.
 
غار گيوه كش:
 
طول آن 9 متر و عرض آن 6 متر و ارتفاع آن 5/1 متر.
 
غار شغال دره:
 
با 11 متر طول، 2 متر عرض، و 30/1 متر ارتفاع.
 
درياچه يا كوير ميقان:
 
درياچه يا كوير ميقان در شمال شرقي اراك و در دشت فراهان قرار دارد. مساحت آن بين 100 تا 110 كيلومتر مربع متغير است و حدود 1655 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. آب درياچه شور است. محدوده درياچه از جهت اقليمي داراي زمستان‌هاي معتدل است. همين ويژگي سبب مي گردد كه در پاييز و اوايل زمستان زيستگاه پرندگان، بويژه پرندگان مهاجر باشد. اين پرندگان در سفر طولاني خود از نواحي سردسير شمال به سرزمين‌هاي گرمسير جنوب ايران، از نيمه دوم آبان تا نيمه اول ديماه در اين منطقه به سر مي برند.
 
 مجموعه بازار تاريخي اراك:
 
بازار از بناهاي اوليه شهر اراك است كه در زمان فتحعلي شاه قاجار تأسيس گرديد. در اين مجموعه كليه امكانات رفاهي از قبيل مسجد، حمام، مدرسه و آب انبار احداث گرديده و از اين لحاظ از پيشرفته‌ترين اصول معماري و شهرسازي آن زمان بهره‌مند است.
 
همچنين آثاري از طرح فاضلاب نيز در برخي از محل‌ها مشاهده مي شده كه در حال حاضر تخريب شده و از ميان رفته است. مصالح به كار رفته در كل ساختمان، مجموعه‌اي از خشت و گل و آجر و سنگ بوده كه به علت تعميرات و ملحقات انجام شده، اصالت اوليه آن كم و بيش از بين رفته است.بازار اراك در دو محور شمالي جنوبي و شرقي غربي بطور مستقيم و عمود بر هم در مركز بافت شطرنجي اوليه شهر قرار دارد. در چهار طرف بازار، چهار دروازه بود كه همگي در طول زمان و گسترش شهر از بين رفته اند. در مجموعه بازار حدود 20 باب كاروانسرا يا تيمچه ساخته شده كه اغلب آنها از ساختمان‌هاي اوليه شهر مي‌باشند. مشهورترين آنها عبارتند از سراي آقايي، سراي كتابفروشان، سراي نوذري و سراي اكبري.
 
بناي تاريخي مدرسه سهپداري:
 
اين مدرسه از بناهاي اوليه شهر است كه در دوران فتحعلي شاه قاجار همزمان با شهر سلطان آباد (اراك) بوسيله يوسف خان سپهدار ساخته شده است. سبك بنا تا حدودي از سبك مدارس دوره صفويه اقتباس شده، اما كاشي‌كاريهاي ويژه دوره قاجاريه است.
 
اين بنا داراي مسجد، آب انبار، صحني نسبتاً وسيع و حوضي سنگي در وسط آن است. اين مدرسه از مراكز علمي و فرهنگي و مذهبي كشور محسوب مي گردد. تني چند از علما و مجتهدين بزرگ ايراني از جمله حضرت امام خميني (ره)، آيت الله سيد محمد رضا گلپايگاني، آيت الله اراكي و بسياري ديگر از علما در اين مدرسه به تدريس علوم ديني پرداخته‌اند.
 
 شهر زيرزميني ذلف آباد:
 
در 22 كيلومتري شمال اراك از توابع فراهان آثاري ديده مي شود كه به آن شهر قديمي «ذلف آباد» مي گويند. خرابه‌هاي موجود مي رساند كه در گذشته اين شهر، آباد و بزرگ بوده است. ولي در حال حاضر به جز چند اثر تخريب شده در اين منطقه چيزي ملاحظه نمي گردد. درباره اين شهر روايات زيادي وجود دارد كه براي مشخص نمودن وضعيت تاريخي، قدمت و ويژگي‌هاي آن احتياج به كارشناسي و حفاري است.
 
بناي تاريخي حمام چهارفصل (موزه):
 
اين بنا مربوط به دوره قاجاريه است و از آثار ارزشمند و بسيار زيباي منطقه محسوب مي‌شود. اين حمام داراي سه قسمت بوده، حمام مردانه، حمام زنانه، و حمام اقليت‌هاي مذهبي و مانند تمام حمام‌هاي قديمي كه از آب جاري استفاده مي كردند، چند متر از سطح خيابان گودتر است.
 
رخت كن حمام با كاشي‌هاي بسيار زيياي هفت رنگ تزيين شده و سقف حمام روي هشت ستون فرار دارد كه اين ستونها داراي پيچگاه‌هاي بسيار زيبا و كاشي‌هاي منقوش مي باشند. در حال حاضر اين حمام به عنوان موزه، مورد بازديد علاقه‌مندان قرار مي گيرد.
 
بناي تاريخي پير مراد:
 
اين بنا در روستاي مراد آباد و 14 كيلومتري شمال شرقي شهر اراك واقع مي باشد. معروف است كه شاپورذوالاكتاف ساساني براي جنگ از اين ناحيه گذشته و از پير اينجا درباره پيروزي خود مي‌پرسد. پير جواب مثبت مي دهد، هنگام بازگشت شاپور، پيرمرد مرده بود. شاپور دستور مي دهد براي او بقعه‌اي بسازند. اين بنا از بين رفته است ليكن در دوره سلجوقي مجدداً بقعه‌اي بنا كرده‌اند.
 
 روستاي انجدان:
 
اين روستاي كهن در 37 كيلومتري شرق اراك واقع شده است. بقاع شاه غريب و شاه قلندر (كه از پيشوايان فرقه اسماعيليه بوده‌اند) و بقعه چهل دختران در اين روستا قرار دارند. تاريخ بناها مربوط به دوره صفويه است.
 
 بناي تاريخي كاروانسرا:
 
اين بنا مربوط به دوران صفويه است كه در فاصله 40 كيلومتري شرق اراك، نزديك روستاهاي انجدان و امان‌آباد قرار دارد. اين كاروانسراي مربع شكل در مسير اصفهان به غرب ايران ساخته شده و داراي چهار «شترخواب» به هم متصل و دروازه سنگي بسيار بزرگي بوده است. اين بناي تاريخي از آجر، ساروج و گچ ساخته شده ولي در حال حاضر خسارت فراوان ديده و قسمت فوقاني برجها و برخي از سقف هاي آن فروريخته است.
 
مراسم سنتي
سيزده‌بدر در خنداب:
 
سيزده‌بدر مراسم عمومي و فرهنگي كشور است كه در نقاط مختلف كشور به شيوه‌هاي گوناگون برگزار مي شود.
 
در خنداب و آباديهاي اطراف آن (شمال غربي اراك) اين مراسم به شكل خاصي اجرا مي‌گردد. در اين روز افراد به چهار گروه مردان، زنان، دختران و پسران تقسيم مي شوند و هر يك از گروه‌هاي جداگانه به دشت و صحرا مي روند. تهيه خوراك و وسايل لازم در اين روز به عهده گروه مربوطه است.
 
در اين روز بازيهاي مختلفي مانند «الك دولك» و «كوشك معلق» انجام مي شود در پايان هر روز هر يك از گروه‌ها به رودخانه نزديك شده و با انداختن سنگ به آب بر اين باورند كه بلا و سختي و نحوست سيزده را از خود دور مي سازند.
 
شهرستان دليجان:
 
اين شهرستان با جمعيتي در حدود 40761 نفر ، در منتهي اليه شرقي استان و در شرق محلات قرارگرفته است و به دليل قرار گرفتن در مسير راه ارتباطي تهران به مناطق جنوبي و اصفهان و نيز جلگه اي بودن وسعت يافته است .
 
در گذشته به خاطر آنكه گاريها و دليجانهاي مسافري از آنجا عبور و يا در آنجا توقف مي كرده اند به اين نام ناميده شدو سبب رونق آن نيز گردديد . از جاذبه هاي معروف اين شهرستان غار چال نخجير مي باشد.
 
جاذبه هاي گردشگري
الف ـ بناهاي تاريخي:
 
بازار نراق:
 
بازار نراق معروف به بازار شمس السلطنه از آثار تاريخي بسيار زيبا و ديدني است كه در قرن 13 هجري ساخته شده است. ديوارهاي بازار آجري و سقف آن، ضربي آجري است. در حجره‌ها همه از چوب است كه روي آنها با مهارت و زيبايي خاصي كنده‌كاري گرديده است. علاوه بر اين براي استراحت كاروانيان در بالاي اين حجره ها اتاقهايي ساخته بودند.اين مجموعه به لحاظ هويت تاريخي و سبك معماري داراي ارزشهاي فراواني است، لذا بايستي در حفظ، بازسازي و نگهداري آن اقدام كرد.
 
آب انبار حاج مهدي نراقي:
 
اين آب انبار در سال 1264 هجري قمري ساخته شده است و داراي يك دهليز سرازير با ديوارهاي آجري و سقف ضربي آجري است كه در انتهاي آن يك شير آب قرار دارد.
 
يخچال:
 
يخچالي در قسمت بالاي نراق قرار دارد كه قدمت آن را حدود 200 سال دانسته‌اند و در گذشته از آن براي ذخيره آب استفاده مي شده است.
 
بادگيرها:
 
بادگيرها از آثار باستاني و ديدني نراق مي‌باشند. اين بادگيرها براي خنك كردن سردابها و منازل ساخته مي شده اند. در حال حاضر اين بادگيرها در حال تخريب اند. قدمت آنها را حدود 200 سال دانسته اند.
ـ آسيابهاي آبي: اين آسياب‌ها براي تبديل گندم به آرد بوسيله نيروي آب ساخته و داراي قدمت بيشتر از 100 سال مي‌باشند.
 
مسجد جامع نراق:
 
اين بنا در سال 1243 هجري قمري در زمان فتحعلي شاه قاجار ساخته شد. در ورودي مسجد تمامي از چوب گردو است كه روي آن به زيبايي كنده‌كاري شده است. حياط مسجد نيز دربي چوبي دارد كه بين حياط و صحن قرارگرفته است. اين درب با كنده‌كاري زيبا مشبك است و در آن شيشه‌هاي رنگي كوچك نصب گرديده كه شبكه‌ها را تزئين نموده‌است. محراب مسجد نيز يا كاشي‌هاي رنگي و طرح‌هاي اسليمي از قسمت‌هايي است كه به معماري زيبا و هنرمندي خاص ساخته شده است.
 
جاذبه هاي طبيعي:
غار چال نخچير:
 
غار چال نخجير (دليجان) در فاصله 8 كيلومتري شمال دليجان و در منطقه‌اي به نام چال نخچير واقع شده است. اين غار در دامنه كوهي كم ارتفاع قرار داشته و دسترسي به آن آسان است. غار داراي يك شاخه اصلي و چندين شاخه فرعي بوده و از راه همواري مي توان به راحتي در غار حركت كرد. درون غار عموماً كريستاليزه بوده و از سنگهاي تزئيني زيبا تشكيل شده است.
 
كف و ديوارهاي غار پوشيده شده از اسفنجهاي بلورين است كه از اين جهت يكي از غارهاي زيباي كشور است. علاوه بر اين، غار داراي دالان‌ها و دهليزهاي بسياري بوده كه زيبايي خاصي به آن بخشيده است.علاوه بر اين غار دو غار ديگر در اين شهرستان شناسايي شده. يكي غار «كهك» در كوه غار در شرق روستاي كهك و ديگري غار «سي جوان» در روستاي واران جاسب كه جنبه زيارتگاهي هم دارد.
 
غار شاه بلبل:
 
اين غار در كوه‌هاي شرقي شهرستان محلات (بين خورهه و دليجان) واقع شده است. اين غار نيز داراي چشمه‌اي كم آب است و از نظر مذهبي براي اهالي منطقه غاري مقدس به شمار مي‌آيد.
 
امكانات درياچه سد پانزده خرداد: سد پانزده خرداد هر چند به منظوري غير از استفاده گردشگري احداث گرديده است، ليكن درياچه موقعيت طبيعي مناسبي جهت برنامه گردشگري به شمار مي رود. در حال حاضر تنها امكان استفاده از اين درياچه، قايق سواري و آن هم به طور محدود و بدون هيچگونه سرويس ديگر است.
 
ليكن مجتمع تفريحي و فرهنگي سد 15 خرداد در نظر دارد از اين مكان به عنوان يك مجتمع تفريحي استفاده نمايد. از برنامه‌هاي اين مجتمع احداث خط تله كابين از مجتمع آبگرم محلات  به درياچه سد مي باشد.
 
كاروانسرا و پل دودهك:
 
اين كاروانسرا در شمال شرقي محلات در مسير جاده دودهك به دهستان خورهه و نزديك جاده آسفالته قم به دليجان قرار گرفته است و قدمت آن به دوران صفوي مي‌رسد. در چهار گوشه آن، برجهاي مراقبتي ساخته شده، پي‌هاي بنا از سنگ و ساورج و ديوارها و سقف از آجر مي باشد. علاوه بر اين، اين كاروانسرا داراي دو ايوان، يك آب انبار، باربند و شترخواب يا اصطبل بوده است.
 
قسمتهايي از اين بناي تاريخي تخريب شده كه در سالهاي اخير تعميراتي در آن بعمل آمده است. پل دودهك نيز بر رودخانه قمرود زده شده و داراي 4 دهانه متقارن مي‌باشد. عرض پل حدود 3 متر است كه در دوطرف ‌آن ديوارهايي به ارتفاع يك متر ساخته شده است. پايه‌هاي پل از سنگ و ديوارها و سقف از آجر ساخته شده است كه دو دهنه آن به تازگي فرو ريخته است.
 
مجسمه عمرو يا عمره:
 
در نزديكي غار شاه بلبل، مجسمه‌اي وجود دارد كه اهالي منطقه به آن نام عمره يا عمرو داده‌اند. اخيراً اين نظر مطرح شده است كه اين مجسمه آناهيتا مي باشد و مسلماً مربوط به دوره قبل از اسلام است. عوامل طبيعي (باد و باران) تا حد زيادي موجب فرسايش اين مجسمه شده است. شناخت دقيق‌تر آن بايستي توسط كارشناسان صورت گيرد.
 
شهرستان خمين:
 
خمين با جمعيتي حدود 118424 نفر ، در جنوب استان قرار دارد اين شهر را در قديم كمره مي گفتند و نام خمين از دويست سال پيش به مركز كمره اطلاق شده است .
 
در تاريخ خمين به صورت واژه خمي هن آمده است و درباره باني شهر گفته شده است او شهر بانو نامي دختر موبد موبدان اين شهر را بنا نهاده است اقتصاد اصلي شهر خمين كشاورزي است اين شهر به خاطر انكه زادگاه رهبر كبير انقاب اسلامي مي باشد از قداست خاصي برخوردار است در مورد بافت محله اي كه منزل امام در آن واقع شده است از قرائن و شواهد و بررسي و تحقيقات معلوم گرديده كه اين خانه ومنازل مسكوني اطراف ان تاريخ بنايي در حدود دويست سال قبل دارند در اين مجموعه سه خانه بزرگ و برج مراقبتي و يك خانه كوچك و قسمت ورودي اصلي در ناحيه شمالي مجموعه و بقيه در ناحيه جنوبي قرار گرفته اند.
 
 مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است.
 
برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است. اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است.
 
اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه‌هاي گردشگري
الف ـ جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
در ويژگي‌هاي تاريخي شهرستان خمين اشاره شد كه جغرافياي تاريخي اين منطقه داراي پيچيدگي‌ها و افتادگي‌هاي چند ساله است. اين عامل و تخريب و ويراني آثار باستاني و تاريخي باعث عدم امكان دست‌يابي به اطلاعات تاريخي است.
 
بطور كلي فقر آثار تاريخي شايد به دلايل زير بوده است:
 
1ـ انتقال مركزيت تيمره (كمره) بعد از قرون اوليه اسلامي از خمين به گلپايگان كه دلايل آن شناخته شده نيست و ممكن است به دنبال يك ويراني اتفاق افتاده باشد.
 
2ـ ناامني مضاعف، نسبت به شهرهاي همجوار بويژه در قرون اخير
 
3ـ وجود زمين‌هاي مرغوب زراعي پيرامون شهر، تا نيم قرن پيشبرخي از اين زمين‌ها وقفي نيز بوده‌اند. از بررسي اسنادي كه در اين مورد وجود دارد مشخص مي‌گردد كه آثاري چون قلعه شهريار، با چهار برج و بارو، باغ شهربان با برجها و ديوارهاي مزغل دار و ساختمان بسيار قديمي با پنجره‌هاي مشبك و شيشه هاي رنگين معروف به عمارت سالار امجد سه تيمچه كهنه، حمزه و نو در اين منطقه وجود داشته كه اكنون از بين رفته‌اند.
 
با اين همه هنوز بقايايي از كوچه پس كوچه و بناهاي مسكوني قديمي شهر برجاست كه نياز به شناسايي و حفاظت اهل فن و سازمان‌هاي مسئول دارد. همچنين بايد از غارهاي منطقه تپه هاي گبري، گورستانهاي مربوط به ماقبل اسلام، برجها و قلعه هاي قديمي با درهاي داراي سيستم ضد آتش سوزي و بويژه امامزاده هاي منطقه نام برد كه بايستي شناسايي و حفظ گردند. در حال حاضر از لحاظ آثار تاريخي مي توان به بيت امام خميني (ره)، قلعه سالار محتشم و چند امامزاده در شهرستان خمين اشاره داشت.
 
مجموعه تاريخي بيت حضرت امام (ره):
 
اين ساختمان در محله رازي (لب رودخانه) خمين واقع است و از منازل اطراف خود در گذشته به خاطر شهرت و موقعيت ويژه خود، ممتاز بوده است. برج دفاعي خانه، در جبهه شمالي ساختمان و بر سر كوچه‌اي كه در هفتاد سال قبل راه پل را به بازار متصل مي كرده قرار گرفته است و عبور جوي قنات پرآب خمين از اين عمارت و وجود آسيابي، در شرق همين ساختمان و جنب درب ورودي و اصلي آن، وجود يك شتر گلو، يك مسجد كوچك در كنار آسياب و حمامي با ستونهاي سنگي در غرب آن همچنين واقع شدن اين ساختمان در نزديك پل ارتباطي بين خمين و گلپايگان و در كنار دروازه جنبي شهر به اين عمارت موقعيت خاصي مي بخشيده است.
 
اين دروازه در نقشه نظامي مربوط به 74 سال پيش نشان داده شده است. اين ساختمان اگر چه از هر گونه تزئيني مبراست، اما در عين سادگي در گذشته نسبت به منازل اطراف خود از بزرگي و اهميت خاصي برخوردار بوده است.
 
جاذبه هاي طبيعي
شكارگاه:
 
وجود شكارگاه مشهور موته در شرق و جنوب شرقي شهرستان خمين و محلات و شكارگاه مشهور «لته در» هفتاد قله در شمال آن كه مورد پسند شاهان و شاهزادگان قاجار بوده است، نشان مي دهد كه اين منطقه از قديم الايام بهشت شكارچيان به شمار آمده است. ناصرالدين شاه و پسرش ظل‌السلطان در سفرنامه‌ها و خاطرات خود از اين شكارگاه با شگفتي ياد كرده‌اند. علاوه بر آن دشت‌هاي منطقه تا قبل از انقلاب از جمله آهوخيزترين نقاط كشور به حساب مي آمد.
 
رودخانه خمين:
 
ارتفاعات جنوب غربي و غرب شهرستان خمين سرچشمه رودخانه خمين را تشكيل مي‌دهند. اين سرشاخه‌ها در حوالي شهر خمين به هم الحاق شده، سپس با رودخانه خرقاب، تشكيل رودخانه لعل بار را در شهرستان محلات مي دهند. حواشي اين رودخانه در زمان آبدهي جهت گذران اوقات فراغت مردم منطقه، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
 
شهرستان محلات:
 
شهرستان محلات در جنوب شرقي استان قراردارد و جمعيتي در حدود 44779 نفر دارد .انگيزه ايجاد شهر وجود آب سرچشمه هاي طبيعي است كه مظهر آن در شمال شهر است علت آنكه اين شهر را محلات مي خوانند به دليل وجود محله هاي مختلفي بوده كه به يكديگر تجانس نداشته اند .در اين شهرستان انواع متعدد و زيبايي از گلها پرورش مي يابد . از اين رو از قطبهاي مهم پرورش گل در ايران است محلات به دليل دارا بودن آب گرم معدني ،سالانه پذيراي دهها هزار مسافر و افراد بيمار است . همچنين از چاذبه هاي گردشكري در اين شهرستان ستونهاي سنگي خورهه و آتشكده آتشكوه مي باشد .
 
جاذبه‌هاي گردشگري
جاذبه هاي تاريخي و مذهبي:
 
بناي باستاني خورهه:
بناي باستاني خورهه در شمال شرق شهرستان محلات و در مجاورت روستاي خورهه واقع شده است و تا شهر محلات 48 كيلومتر فاصله دارد.
 
حفاري‌هاي باستان‌شناسي در خورهه در تابستان 1955 ميلادي به عمل آمد. اداره باستان‌شناسي ايران تصميم به انجام اين حفاري گرفت تا ساختمان آن را آشكار و نظر هرتسفلد مبني بر اينكه اين ساختمان در اصل معبد ديونيسوس بوده است را تأييد يا رد كند (هرتسفلد اظهار نظر كرده بود كه بناي تاريخي خورهه بايد به عنوان معبد ديونيسوس «خداي شراب»  شناسايي و پذيرفته شود). در اين كاوش تعدادي سفال و چند تكه نقره متعلق به دروه سلوكيان كشف شد.بعد از حفاري معلوم شد كه ساختمان خورهه مركب از سه ساختمان مربوط به هم به ترتيب زير است:
 
ـ ساختمان اصلي يا بناي جنوبي با ستونها، اتاقها و صحن حيات.
ـ ساختمان شمالي كه از قسمت جنوب به بناي اصلي متصل شده است. اين قسمت اتاق‌ها و راهروهايي را تشكيل مي دهد و داراي اتاق مربع شكل بزرگي است كه حياط پشتي به حساب مي‌آيد.
 
ـ بناي غربي، شامل تعدادي اتاق و يك سالن مي‌باشد كه متأسفانه طرح اين قسمت واضح نيست. در مورد بناي باستاني خورهه با توجه به اينكه در يك منطقه باستاني نيز بوده، مردم شناساني نيز اظهار نظر نموده‌اند و بطور كلي عقايد متعددي در مورد اين بنا (چه داخلي و چه خارجي) وجود دارد.بهر حال اين بنا از نظر باستاني و مردم شناسي داراي ارزشهاي بسياري است. در تابستان 1375 گروهي از باستان‌شناسان داخلي، مجدداً اقدام به حفاري در محدوده فوق نموده‌اند كه نتايج اوليه نشان دهنده رد نظر هرتسفلد بوده است.
 
آتشكده آتشكوه (نيمور):
 
بناي آتشده آتشكوه در 5 كيلومتري جاده نيمور به دليجان در مجاورت روستاي آتشكوه قرار گرفته و با شهر محلات حدود 13 كيلومتر فاصله داد.تاريخ آن را مربوط به زمان ساسانيان دانسته‌اند. بناي چهار طاقي آن شامل ستونهاي سنگي استوانه‌اي شكل است كه بر روي هم قرار گرفته‌اند. همچنين اتاق‌هاي سرپوشيده و يك ايوان كه محل برافروختن آتش بوده، از ديگر ويژگي‌هاي اين بناست.
 
بناي اين آتشكده تا قرن چهارم هجري سالم بوده است. ابن فقيه همداني در آن زمان بناي نيمور را همطراز ايوان كسري، قصر شيرين و معبد كنگاور دانسته است.
 
مسجد جامع محلات:
 
اين مسجد در مركز بافت قديمي شهر محلات واقع شده است. و به نام مسجد جمعه نيز خوانده مي شود. اين مسجد داراي ايوان و حياطي است كه اطراف آن بصورت حجره دو طبقه و به شكل بسيار زيبايي آراسته شده است. شبستان مسجد داراي ستونهايي جالب مي باشد و سقف آن با تخته‌هايي پوشيده شده كه روي آن آيات قرآن نقش گرديده است.در سال 1369، بطور تصادفي در جلوي مسجد، قبري مشخص گرديد كه كارشناسان قدمت آن را 1200 سال تعيين كرده‌اند.
 
قلعه آقاخان:
 
اين قلعه در قسمت جنوبي شهر محلات واقع شده كه در حال حاضر قسمت عمده آن تخريب شده است.
 
قلعه جمشيدي:
 
اين قلعه در شهر نيمور واقع است و آن را احتمالاً مربوط به دوره ساساني مي‌دانند. اين قلعه به نام قلعه گبري نيز معروف است.
 
جاذبه هاي طبيعي
چشمه آبگرم محلات:
 
در فاصله 15 كيلومتري شمال شرق محلات در ارتفاعات بلند منطقه، چشمه آبگرم محلات جوشان است كه از معروفيت خاصي برخوردار مي باشد.بطور كلي چشمه‌هاي آبگرم به دو نوع تقسيم مي شوند: نوع اول چشمه هايي هستند كه آب آنها از روي زمين سرچشمه گرفته و در ابتدا داراي حوادث طبيعي بوده، اما پس از فرورفتن در زمين و گذشتن از لايه‌هاي گوناگون، گرماي آنها گرفته شده و برخي مواد كاني را در خورد حل مي نمايند و از راهها و منافذ ديگري در سطح زمين متجلي مي گردند. نوع دوم آبگرم‌هايي هستند كه بيشتر از  بخار خميره سنگهاي سوزان درون پوسته زمين بوجود آمده و به سطح زمين مي رسند. تحقيقات بعمل آمده مشخص مي سازد كه آبگرم محلات از نوع دوم مي‌باشد. 
 
دسترسي به اين چشمه از دو طريق ممكن است:
1ـ از طريق جاده دليحان ـ محلات
2ـ جاده اصلي قم ـ اصفهان (از طريق جاده دودهك ـ خورهه)
 
خواص درماني آبگرم محلات:
 
رنگ مايل به قرمز و مزه آب چشمه هاي آبگرم محلات نشان مي دهد كه اين آب داراي تركيبات آهن و احتمالاً گوگرد مي باشد. به همين جهت داراي خاصيت
[ شنبه 5 مرداد 1392 ] [ 17:19 ] [ alireza parsa ]

چند تصویر از تفرش درارتفاع 1950متری از ماهواره گوگل






[ چهار شنبه 2 مرداد 1392 ] [ 1:8 ] [ alireza parsa ]

 

 

 

 

 

 

 

 

[ چهار شنبه 2 مرداد 1392 ] [ 1:4 ] [ alireza parsa ]

پارك جنگلی آبكمر

امتداد رودخانه آبكمر (كناربر)كه ازكنار پارك حكیم نظامی

عبور میكند به طول تقریبی 800متر است كه به پل دادمرز

میرسدرودخانه وكناره آن در طول این مسیر منطقه ای بسیار

سرسبز بامناظری زیبا  میباشد

قراراست شهرداری تفرش طول مسیر رودخانه را ساماندهی

 و پارك جنگلی آبكمر رادر آنجا احداث نماید از برنامه وزمان

احداث آن خبری دردست نداریم اما مطمئنااجرای این طرح

نقش بسیار بزرگی در توسعه گردشگری تفرش خواهدداشت

كه امیدواریم هر چه زودتر محقق شود

تصاویری از مناظر طبیعی رودخانه آبكمر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ چهار شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:59 ] [ alireza parsa ]

عكسهایی از مناظر طبیعی تفرش

رودخانه آبكمر
منزل تاریخی خاندان منصور
 
چشمه آبقلك
 
كوهی درنزدیك خرازان
چشمه مرسك
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:57 ] [ alireza parsa ]

قلعه وقنات باغكه درجنب میدان معلم قراردارد

بقایای یك قلعه قدیمی دركنار قنات ومحوطه 
سرسبز اطراف آن در فصول گرم سال مورد
بازدید واستفاده گردشگران قراردارد
 
 
 
 
 
 
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:41 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 23:40 ] [ alireza parsa ]

به گزارش خبرنگار مهر، استان مرکزی سرزمین غارهای دیدنی است که در نقاط مختلف استان پراکنده است و در ایام نوروز پذیرای هزاران گردشگر است که امسال نیز با آغاز نوروز چشم به راه مسافران است.

در مجموع در استان مرکزی، بیش از هشت غار دیدنی وجود دارد که اوج زیبایی این غارها، غاز نخجیر است که پیرترین غار ایران به شمار می رود و زیبایی و شگفتی نظیر آن در دنیا بی سابقه است.

در کنار غار نخجیر، غارهای دیگر نیز دیدنی هستند که نمی توان به آسانی از آنها گذشت.

غار سفید خانی؛ غار زیر آب

در جنوب غربی اراک و در رشته کوه سفیدخانی (کوه تخت) از توابع شهر سنجان اراک به فاصله 18 کیلومتر از شهر اراک، غار طبیعی سفیدخانی قرار گرفته دارد.

کوه سفیدخانی که غار نیز این نام را بر خود گزیده، درارتفاع سه هزار و118 متری از سطح دریا  در تمام ایام فصل زمستان و بهار پوشیده از برف است و غار درون این کوه نیز از غارهای سرد کشور است.

دود کش جن / ماهی تابه ای که غار کشف می کند

در بالای دهانه غار دودکش بزرگی به صورت تنور وجود دارد که ‌به آن دودکش جن یا ایوان عباس قلیخان می گویند.

در کف این غار حوضچه پر آب بزرگی به عمق هفت متر، عرض سه متر و طول پنج متر وجود دارد که از آب‌های نفوذی برف و باران تغذیه می‌شود.

از سقف غار نیز قندیل‌های زیبایی به شکل ستون به سمت کف غار آویزان است که از ترکیب محلول‌های آهکی پدید آمده و شکل‌های استالاکتیکی زیبایی را به وجود آورده است. 
 
روایتی از این غار حاکی است، حدود 50 متر بالاتر از غار زیرآب غار دیگری وجود دارد و به نام "غار آب" ، معروف شده است، غاری کوچک که در انتها به آب ختم می شود.
 
گفته می شود در سال 1357 عده ای برای بازدید از غار رفته بودند که در هنگام تهیه غذا ماهی تابه آنها به پایین پرتاب می شود و درون شکافی می افتد و بدین ترتیب غار زیرآب کشف می شود.  
 
غار قلعه جوق؛ غار دست ساز بشر
 
این غار در نزدیکی روستای چهرقان از توابع بخش وفس اراک، در کوهی به نام قوزی قشلاق واقع شده است که  به وسیله انسان و در دل کوه حفر شده و دارای سه مدخل است.
 
در گذشته نردبانی در پای آن قرار داشت که رفتن به درون آن را آسان می کرد اما امروز آن نردبان از بین رفته و بدون وسایل کوهنوردی رفتن به درون آن ممکن نیست. 
 
برخی معتقدند که این غار به منظور دفن مردگان در گذشته دور بوده و در واقع باید آن را آرامگاه دانست، به عقیده باستانشناسان مقبره های داخل آن مربوط به دوره مادهاست.
 
غار آسیلی با بلورهای منشوری
 
غار آسیلی در نزدیکی روستای امان آباد و در غرب روستای باستانی و تاریخی انجدان اراک قرار دارد.
 
طول کلی غار73.5 متر و عرض آن هشت متر و در آن حوضچه هایی قرار دارد که دیواره های آن از مواد آهکی و بلورهای منشوری استالاکتیتی پوشیده شده است.
 
مدخل آن با دو دریچه دایره شکل است که ستونی به محیط یک متر، دیواره وسطی این دو دریچه را تشکیل می دهد.
 
غار امجک؛ غار قندیل های سنگی

غار امجک، غار قندیل های سنگی است که  در ارتفاعات کوه امجک و در فاصله 63 کیلومتری شمال غربی تفرش قرار دارد، این غار که مدت زیادی از کشف آن نمی گذرد اولین بار در سال 1372 مورد بررسی قرار گرفت.
  
در زیر کوه امجک، چشمه‌ای قرار دارد که از سقف کوه می‌چکد و به دلیل اینکه جنس سنگ آهکی است بر اثر گذشت زمان دو استلاکمیت (قندیل) به وجود آمده که از سقف کوه آویزان است.
 
غار امجک در ارتفاع یک هزار و 900 متری از سطح دریاست و ورودی آن دیواره‌ای به طول 12 متر دارد که برای ورود به آن باید به کمک ابزار از این دیواره گذشت.
 
نردبان تنها راه رسیدن به غار و زیستگاه خفاشان
 
البته در حاشیه غار نردبانی به طول ده متر ساخته شده و پس از فرود منطقه استلاگتیت‌ها و استلاگمیت‌ها قرار دارد که به علت اینکه تاکنون کسی به آن دسترسی پیدا نکرده بکر و دست نخورده باقی مانده و پایین‌تر از آن دهلیزی با حوض پر آب دیده می‌شود.
دو دیواره به ارتفاع هفت متر و دیگری به ارتفاع دو متر در مسیر غار نوردان قرار دارد و در انتهای راهرویی با مجموعه بسیار زیبایی از گل‌فشنگ‌های سقف و دیوار، غارنوردان را به انتهای غار که زیستگاه خفاشان است هدایت می‌کند.
 
غار خورنده وغار گاو خور، دو غار دیگر تفرش

غار اولی در فاصله سه کیلومتری جنوب غربی تفرش و در ارتفاعات کوه نقره کمر معروف به خشه قرار دارد وبرای رسیدن به آن می باید از روستای کوهین عبور نمود و از دیواره ای به طول تقریبی 15 متر و شامل سه بند است، صعود کرد.
 
ورودیه غار با شیب ملایم به تالار اصلی که در آن حوضچه هایی قرار دارد می رسد و در طرف راست چاهی به عمق پنج متر واقع است که به حمامک شهرت دارد همچنین حفره دیگری نیز در این غار وجود دارد که به مسجدک معروف است.
 
در سقف و دیوار این غار استلاگتیت ها و استلاگمیت های زیبایی قرار دارد.
 
غار گاو خور یا غار گوخل (خل در لهجه محلی به معنی سوراخ است) با فاصله ای کمتر از دویست متر در همان مختصات غار خورنده قرار دارد و تالاری بسیار بزرگ دارد که به راهرویی به طول 100 متر منتهی می شود و بعد از آن حوضچه غار قرار دارد.
 
غار آزادخان؛ غار باستانی
 
این غار در غرب محلات و در شمال روستای سنجه‌باشی واقع شده است  و جزو غارهای باستانی است که در کف آن آب گوارا و فراوانی که در اثر بارندگی از سقف این غار می‌چکد، دیده می شود.
 
جاده دلیجان - خمین از جنوب این غار می‌گذرد و در مورد وجه تسمیه این غار  گفته می‌شود، در زمان حمله یکی از سرکردگان افغانی به نام آزادخان به پورگان (روستایی که بعدها به محلات تبدیل شد)، عدة زیادی از مردم پورکان به درون این غار پناه ‌برند.

سپس به فرمان آزادخان،  دهانه غار سنگ چین می شود و در نتیجه تمامی کسانی که به غار پناه برده بودند از شدت گرسنگی تلف می‌شوند و استخوان‌های این افراد تا چند سال پیش نیز در این غار باقی بود.
 
غار 70 میلیون ساله نخجیر؛ اوج زیبایی و شگفتی غارهای استان مرکزی
 
غار نخجیر از اعجازهای خداوند است که به دست طبیعت در دل طبیعت استان مرکزی رقم خورده و در ایام نوروز چشم انتظار مسافرانی است که از جاده دلیجان نراق عبور می کنند تا بهار خداوندی را با لحظه ای تفکر در هم آمیزند.

این غار در فاصله 10 کیلومتری شمال شرقی شهرستان دلیجان، حد واصل این شهر با شهر نراق قرار دارد و مجموعه ای زیبا، کم نظیر، متعلق به دوره سوم زمین شناسی است و یکی از پدیده ‌های انگشت شمار جهان به‌ شمار می ‌آید که توسط گروهی از کوهنوردان بومی شناسایی شد.
 
تاکنون بالغ بر دو هزار متر فضای خشک در محوطه درونی این مجموعه شناسایی شده که عموما کریستالیزه بوده و تزئینات بلوری و اسفنجی کف، دیوارها و سقف آن از ناب ترین نمونه‌ های موجود جهان است.
 
در گنجینه شگفتی این غار اسرارآمیز، سنگ‌ های تزیینی با اشکال متنوع مانند عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیس های عظیم ‌الجثه بلورین ایجاد شده است که بیشتر آنان از جنس آهک است.
 
وجود یک دریاچه در بخش انتهایی و زیردست غار که دیواره، سقف و پیکره ‌های اسرار آمیز آن را سنگ‌ های عجیب محاصره کرده، زیبایی زاید الوصفی به این غار داده ‌است.
 
بنابر آخرین اطلاعات تاکنون 600 متر از این دریاچه شناسایی شده و وسعت آن بیش از سه هزار متر تخمین زده می‌ شود و دورن غار تالارهایی زیبایی به نام های عروس، گل کلمی، آبشارگلی، فرسنگ و هیولا وجود دارد.
 
با آغاز طبیعت و تعیطلات نوروز مردم به طور عادی و برخی علاقه مندان به غار و غارنوردی به طور حرفه ای از فرصت استفاده کرده و از حاذبه های خدادادی دیدن می کنند، اکنون غارهای استان مرکزی چون سالهای قبل و بیشتر چشم به راه گردشگران هستند تا روزهای خوشی را به آنان تقدیم کنند.
[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:35 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:34 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:33 ] [ alireza parsa ]

چشمه آب معدني گراو' تفرش با جاذبه طبيعي و خواص درماني، فاقد امكانات گردشگري است و براي گردشگران داخلي و خارجي نيز ناشناخته مانده است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک اين در حالي است كه استان مركزي را بايد سرزمين چشمه ها و سرابها بدانيم زيرا با وجود كم باراني و خشكي هوا در اكثر فصول سال، تعداد قابل توجهي چشمه و سراب با آبدهي بالا و كيفيت مناسب در مناطق مختلف اين استان وجود دارد كه منشاء ايجاد آباديها، شهرها و مناطق تفريحي و گردشگري شده اند.

نوع و ساختار زمين شناختي، جهت چين خوردگيها، رسوبات آهكي، شكل گيري گسله ها و تاثيرات تكتونيكي بستر مناسبي را براي فعاليت سرابها و چشمه هاي متعدد با خواص مختلف فراهم كرده است.

تفرش با حدود 1800 متر ارتفاع از سطح دريا منطقه اي است كوهستاني و ييلاقي كه بارندگي در اين منطقه نسبتا زياد مي باشد،چشمه آب معدني گراو از جاذبه هاي طبيعي و بسيار زيبا است كه در فاصله پنج كيلومتري غرب شهر تفرش بين دو دهكده 'طراران و كبوران' واقع شده و دسترسي به آن آسان است.

چشمه گراو شامل چندين قسمت است كه آب آن با جوشش از سطح زمين خارج مي شود. آب يكي از اين قسمتها همراه گازكربنيك زياد فوران كرده و صحنه اي ديدني را خلق مي كند.

آب اين چشمه از نوع 'آب معدني بي‌كربناته مخلوط' است و داراي نسبت تقريبا مساوي يونهاي سديم و كلسيم مي باشد و خصوصياتي مشابه يكي از چشمه هاي معروف آب معدني فرانسه را دارد.

اين چشمه علاوه بر زيباييهاي طبيعي داراي خواص درماني متعددي است كه مي تواند گردشگران زيادي را به سوي خود جذب كند. آشاميدن مقدار كمي از اين آب قبل از غذا به هضم آن كمك كرده و ترشحات گوارشي را افزايش مي دهد اما در صورت نوشيدن مقدار بيشتري از آن 'خاصيت تسكيني' دارد هرچند اين آب داراي آلودگي ميكروبي است و قبل از مصرف بايد تصفيه شود.

از خواص ديگر آن استحمام در آب چشمه است كه خاصيت تسكيني دارد و باعث باز و بسته شدن عروق مي شود. استفاده از آب چشمه گراو تنها پس از خروج آب از زمين بايد صورت گيرد چون با گذر زمان ميزان گاز كربنيك در سطح آب كم مي شود و خواص خود را از دست مي دهد.

از جمله آثار آب چشمه گراو تفرش بر بدن افراد افزايش جريان خون پوستي و قرمز شدن پوست، كاهش موقتي فشار خون، آهسته شدن نبض و ايجاد حالت تسكين عمومي در بدن است.

در اطراف چشمه آب معدني گراو يك چهار ديواري كه احتمالا از آن به عنوان حمام زنانه استفاده مي‌شده باقيمانده كه از آب آن براي درمان برخي از بيماريها استفاده مي كرده اند.

هم اينك امكانات اقامتي براي گردشگران در جوار اين چشمه وجود ندارد لذا به نظر مي رسد بايد علاوه بر توجه به اين جاذبه و ايجاد امكانات گردشگري بري آن، خواص پزشكي آب چشمه گراو نيز تعريف شود.

 

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:31 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:30 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:29 ] [ alireza parsa ]
گزارش خبری/
استان مرکزی؛ سرزمین غارها/ شگفتیهای غار قندیلی
اراک - خبرگزاری مهر: استان مرکزی سرزمین غارهای دیدنی است که در نقاط مختلف استان پراکنده شده و در ایام نوروز پذیرای هزاران گردشگر است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان مرکزی سرزمین غارهای دیدنی است که در نقاط مختلف استان پراکنده است و در ایام نوروز پذیرای هزاران گردشگر است که امسال نیز با آغاز نوروز چشم به راه مسافران است.

در مجموع در استان مرکزی، بیش از هشت غار دیدنی وجود دارد که اوج زیبایی این غارها، غاز نخجیر است که پیرترین غار ایران به شمار می رود و زیبایی و شگفتی نظیر آن در دنیا بی سابقه است.

در کنار غار نخجیر، غارهای دیگر نیز دیدنی هستند که نمی توان به آسانی از آنها گذشت.

غار سفید خانی؛ غار زیر آب

در جنوب غربی اراک و در رشته کوه سفیدخانی (کوه تخت) از توابع شهر سنجان اراک به فاصله 18 کیلومتر از شهر اراک، غار طبیعی سفیدخانی قرار گرفته دارد.

کوه سفیدخانی که غار نیز این نام را بر خود گزیده، درارتفاع سه هزار و118 متری از سطح دریا  در تمام ایام فصل زمستان و بهار پوشیده از برف است و غار درون این کوه نیز از غارهای سرد کشور است.در بالای دهانه غار دودکش بزرگی به صورت تنور وجود دارد که ‌به آن دودکش جن یا ایوان عباس قلیخان می گویند.

در کف این غار حوضچه پر آب بزرگی به عمق هفت متر، عرض سه متر و طول پنج متر وجود دارد که از آب‌های نفوذی برف و باران تغذیه می‌شود.

از سقف غار نیز قندیل‌های زیبایی به شکل ستون به سمت کف غار آویزان است که از ترکیب محلول‌های آهکی پدید آمده و شکل‌های استالاکتیکی زیبایی را به وجود آورده است.

روایتی از این غار حاکی است، حدود 50 متر بالاتر از غار زیرآب غار دیگری وجود دارد و به نام "غار آب" ، معروف شده است، غاری کوچک که در انتها به آب ختم می شود.

گفته می شود در سال 1357 عده ای برای بازدید از غار رفته بودند که در هنگام تهیه غذا ماهی تابه آنها به پایین پرتاب می شود و درون شکافی می افتد و بدین ترتیب غار زیرآب کشف می شود. 

غار قلعه جوق؛ غار دست ساز بشر

این غار در نزدیکی روستای چهرقان از توابع بخش وفس اراک، در کوهی به نام قوزی قشلاق واقع شده است که  به وسیله انسان و در دل کوه حفر شده و دارای سه مدخل است.

در گذشته نردبانی در پای آن قرار داشت که رفتن به درون آن را آسان می کرد اما امروز آن نردبان از بین رفته و بدون وسایل کوهنوردی رفتن به درون آن ممکن نیست.

برخی معتقدند که این غار به منظور دفن مردگان در گذشته دور بوده و در واقع باید آن را آرامگاه دانست، به عقیده باستانشناسان مقبره های داخل آن مربوط به دوره مادهاست.

غار آسیلی با بلورهای منشوری

غار آسیلی در نزدیکی روستای امان آباد و در غرب روستای باستانی و تاریخی انجدان اراک قرار دارد.

طول کلی غار73.5 متر و عرض آن هشت متر و در آن حوضچه هایی قرار دارد که دیواره های آن از مواد آهکی و بلورهای منشوری استالاکتیتی پوشیده شده است.

مدخل آن با دو دریچه دایره شکل است که ستونی به محیط یک متر، دیواره وسطی این دو دریچه را تشکیل می دهد.

غار امجک؛ غار قندیل های سنگی

غار امجک، غار قندیل های سنگی است که  در ارتفاعات کوه امجک و در فاصله 63 کیلومتری شمال غربی تفرش قرار دارد، این غار که مدت زیادی از کشف آن نمی گذرد اولین بار در سال 1372 مورد بررسی قرار گرفت.
 
در زیر کوه امجک، چشمه‌ای قرار دارد که از سقف کوه می‌چکد و به دلیل اینکه جنس سنگ آهکی است بر اثر گذشت زمان دو استلاکمیت (قندیل) به وجود آمده که از سقف کوه آویزان است.

غار امجک در ارتفاع یک هزار و 900 متری از سطح دریاست و ورودی آن دیواره‌ای به طول 12 متر دارد که برای ورود به آن باید به کمک ابزار از این دیواره گذشت.

نردبان تنها راه رسیدن به غار و زیستگاه خفاشان

البته در حاشیه غار نردبانی به طول ده متر ساخته شده و پس از فرود منطقه استلاگتیت‌ها و استلاگمیت‌ها قرار دارد که به علت اینکه تاکنون کسی به آن دسترسی پیدا نکرده بکر و دست نخورده باقی مانده و پایین‌تر از آن دهلیزی با حوض پر آب دیده می‌شود.

دو دیواره به ارتفاع هفت متر و دیگری به ارتفاع دو متر در مسیر غار نوردان قرار دارد و در انتهای راهرویی با مجموعه بسیار زیبایی از گل‌فشنگ‌های سقف و دیوار، غارنوردان را به انتهای غار که زیستگاه خفاشان است هدایت می‌کند.

غار خورنده وغار گاو خور، دو غار دیگر تفرش

غار اولی در فاصله سه کیلومتری جنوب غربی تفرش و در ارتفاعات کوه نقره کمر معروف به خشه قرار دارد وبرای رسیدن به آن می باید از روستای کوهین عبور نمود و از دیواره ای به طول تقریبی 15 متر و شامل سه بند است، صعود کرد.

ورودیه غار با شیب ملایم به تالار اصلی که در آن حوضچه هایی قرار دارد می رسد و در طرف راست چاهی به عمق پنج متر واقع است که به حمامک شهرت دارد همچنین حفره دیگری نیز در این غار وجود دارد که به مسجدک معروف است.

در سقف و دیوار این غار استلاگتیت ها و استلاگمیت های زیبایی قرار دارد.

غار گاو خور یا غار گوخل (خل در لهجه محلی به معنی سوراخ است) با فاصله ای کمتر از دویست متر در همان مختصات غار خورنده قرار دارد و تالاری بسیار بزرگ دارد که به راهرویی به طول 100 متر منتهی می شود و بعد از آن حوضچه غار قرار دارد.

غار آزادخان؛ غار باستانی

این غار در غرب محلات و در شمال روستای سنجه‌باشی واقع شده است  و جزو غارهای باستانی است که در کف آن آب گوارا و فراوانی که در اثر بارندگی از سقف این غار می‌چکد، دیده می شود.

جاده دلیجان - خمین از جنوب این غار می‌گذرد و در مورد وجه تسمیه این غار  گفته می‌شود، در زمان حمله یکی از سرکردگان افغانی به نام آزادخان به پورگان (روستایی که بعدها به محلات تبدیل شد)، عدة زیادی از مردم پورکان به درون این غار پناه ‌برند.

سپس به فرمان آزادخان،  دهانه غار سنگ چین می شود و در نتیجه تمامی کسانی که به غار پناه برده بودند از شدت گرسنگی تلف می‌شوند و استخوان‌های این افراد تا چند سال پیش نیز در این غار باقی بود.


غار 70 میلیون ساله نخجیر؛ اوج زیبایی و شگفتی غارهای استان مرکزی

غار نخجیر از اعجازهای خداوند است که به دست طبیعت در دل طبیعت استان مرکزی رقم خورده و در ایام نوروز چشم انتظار مسافرانی است که از جاده دلیجان نراق عبور می کنند تا بهار خداوندی را با لحظه ای تفکر در هم آمیزند.

این غار در فاصله 10 کیلومتری شمال شرقی شهرستان دلیجان، حد واصل این شهر با شهر نراق قرار دارد و مجموعه ای زیبا، کم نظیر، متعلق به دوره سوم زمین شناسی است و یکی از پدیده ‌های انگشت شمار جهان به‌ شمار می ‌آید که توسط گروهی از کوهنوردان بومی شناسایی شد.

تاکنون بالغ بر دو هزار متر فضای خشک در محوطه درونی این مجموعه شناسایی شده که عموما کریستالیزه بوده و تزئینات بلوری و اسفنجی کف، دیوارها و سقف آن از ناب ترین نمونه‌ های موجود جهان است.در گنجینه شگفتی این غار اسرارآمیز، سنگ‌ های تزیینی با اشکال متنوع مانند عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیس های عظیم ‌الجثه بلورین ایجاد شده است که بیشتر آنان از جنس آهک است.

وجود یک دریاچه در بخش انتهایی و زیردست غار که دیواره، سقف و پیکره ‌های اسرار آمیز آن را سنگ‌ های عجیب محاصره کرده، زیبایی زاید الوصفی به این غار داده ‌است.

بنابر آخرین اطلاعات تاکنون 600 متر از این دریاچه شناسایی شده و وسعت آن بیش از سه هزار متر تخمین زده می‌ شود و دورن غار تالارهایی زیبایی به نام های عروس، گل کلمی، آبشارگلی، فرسنگ و هیولا وجود دارد.

با آغاز طبیعت و تعیطلات نوروز مردم به طور عادی و برخی علاقه مندان به غار و غارنوردی به طور حرفه ای از فرصت استفاده کرده و از حاذبه های خدادادی دیدن می کنند، اکنون غارهای استان مرکزی چون سالهای قبل و بیشتر چشم به راه گردشگران هستند تا روزهای خوشی را به آنان تقدیم کنند.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:25 ] [ alireza parsa ]

اراک / واحد مرکزی خبر/اجتماعی

کلاغ های تفرش آپارتمان نشین شدند.
با زندگی صنعتی و آپارتمان نشینی انسان ها ،کلاغ ها هم به این سمت گرایش پیدا کرده اند .
در منطقه ای زیبا ، ابتدای رودخانه آب کمر شهرستان تفرش ، درخت های بلند قامت صنوبر تبدیل به آپارتمان های کوچکی برای کلاغ های شهر شده است .
حضور کلاغ ها در این منطقه بخصوص آخرین ساعات روز منظره ای زیبا و سیاهپوش ایجاد کرده است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

 

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:23 ] [ alireza parsa ]

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:18 ] [ alireza parsa ]

چشمه آب معدنی گراو در 5 كیلومتری غرب تفرش قرار دارد. آب این چشمه از نوع آب های بی كربناته كلسیك وكلرور سدیك است. از آب این چشمه برای درمان بیماری های مختلف از جمله بیماری دستگاه گوارش ، كاهش قند خون و دفع اسید اوریك استفاده می شود. استحمام در آب این چشمه باعث انبساط عروق می شود و شبیه آب معدنی "روایا" در فرانسه است.

[ سه شنبه 1 مرداد 1392 ] [ 2:16 ] [ alireza parsa ]
صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
درباره وبلاگ

به تفرش نیوز خوش آمدید
امکانات وب

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 15
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته : 16
بازدید ماه : 48
بازدید کل : 66271
تعداد مطالب : 158
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1

تماس با ما دریافت کد بارش برف
لینک باکس هوشمند پردیس
لینک باکس هوشمند برتر

كد موسيقي براي وبلاگ